Wczytuję dane...
Model: 30768721
Kod producenta: Natalia Mętrak-Ruda
Realizacja zamówienia: 24 godzin
EAN: 9788367324953
Wysyłka od: 13.99 PLN
Producent: poznańskie

Z tej książki dowiesz się:

Czy dieta bezmięsna mogła przydać się Polakom w walce o niepodległość?
Kto przywiózł tofu z Azji?
Czy Indie rzeczywiście są najbardziej wegetariańskim państwem świata?
Kto uważał, że dieta jarska była najlepsza już dla dawnych Słowian?
Dla kogo wymyślono płatki kukurydziane?

Wegetarianie są wśród nas. I jest ich coraz więcej! Niejedzenie mięsa staje dziś coraz popularniejsze. Powody są różne: ekologiczne, etyczne czy zdrowotne. Obecnie mięsa nie je się z troski o zdrowie, klimat, dobrostan zwierząt. Ale czy zawsze tak było? Co kierowało pierwszymi osobami, które zdecydowały się przejść na dietę bezmięsną? I czy w ogóle wiadomo, kto był prekursorem wegetarianizmu?
Natalia Mętrak-Ruda, kulturoznawczyni i historyczka kulinariów, prowadzi nas przez zawiłą (a czasem całkiem zabawną) historię roślinnej kuchni, a także jej pierwszoplanowych i epizodycznych bohaterów. Autorka pokazuje, że w przeszłości za ideą niejedzenia zwierząt stały zupełnie inne motywacje niż dziś – nieraz decyzja ta wynikała z czynników religijnych lub ekonomicznych. I choć obecnie popularyzacja wegetarianizmu kojarzy się głównie z duchowością Wschodu i kontrkulturą, to kuchnia ta równie dużo zawdzięcza ruchom protestanckim. A także szalonym pomysłom dietetyków, dziwaków i hipochondryków. Dowiedz się, jaką drogę przebył wegetarianizm – od wysp antycznej Grecji do dzisiejszych najbardziej wykwintnych restauracji.

KSIĄŻKI DOBRE NIE TYLKO W TEORII!


Autor: Natalia Mętrak-Ruda
Data premiery: 2022-09-28
Strony: 296
Rodzaj: Książki
Okładka: Miękka ze skrzydełkami
Format: 220x160x25